Welkom bij THclinic

Melasma

Wat is Melasma?

Melasma is een huidconditie die zich manifesteert als donkere, vaak onregelmatig gevormde vlekken of plekken op de huid. Deze plekken zijn meestal bruin of grijs van kleur en komen voornamelijk voor in het gezicht, met name op het voorhoofd, de wangen, bovenlip, kin en soms de neusbrug. Het kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen die aan de zon worden blootgesteld, zoals de armen en de nek.

Wat zijn de oorzaken van Melasma?

Hoewel de exacte oorzaak niet volledig begrepen is, wordt melasma vaak in verband gebracht met hormonale schommelingen, zoals die tijdens zwangerschap (vandaar de term ‘zwangerschapsmasker’), hormoontherapie en anticonceptiegebruik. Blootstelling aan zonlicht is een andere belangrijke trigger.

Wat zijn de risicofactoren bij Melasma?

Mensen met een lichte huidskleur en mensen met een genetische aanleg voor melasma lopen een groter risico. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Kan je preventief iets ondernemen tegen Melasma?

Het voorkomen van melasma omvat het beperken van blootstelling aan zonlicht, het dragen van zonnebrandcrème en beschermende kleding, evenals het vermijden van hormonale schommelingen indien mogelijk.

Hoe kan ik Melasma behandelen?

Melasma kan moeilijk te behandelen zijn en vereist vaak geduld. Behandelingsopties omvatten het gebruik van topische crèmes met ingrediënten zoals hydrochinon, tretinoïne, tranexaminde evenals procedures zoals chemische peelings, microdermabrasie en lasertherapie. Het is belangrijk om met jouw huidtherapeut te overleggen om de beste behandelingsaanpak te bepalen.

Is er opvolging nodig na het behandelen van Melasma?

Melasma kan soms terugkeren, vooral bij blootstelling aan zonlicht. Regelmatige huidverzorging en zonbescherming zijn essentieel om het risico op herhaling te verminderen.

Hoe gaan we Melasma behandelen?

Het gebruiken van een hoog geconcentreerd en gestabiliseerd vitamine C en een zonnebescherming factor 50 zijn een must bij het behandelen en zelfs voorkomen van deze aandoening.

Voorbereiden van de huid

Ontdek hier hoe je de huid best kan voorbereiden

ZO KAN JE DE HUID VOORBEREIDEN

Door thuis de juiste home care producten te gebruiken en zo de doorlaatbaarheid van de huid te vergroten.

De behandeling

uitgevoerd door een huidtherapeut of onze arts

ANALYSE

Ook voor deze behandeling is een programma op maat zeer belangrijk. Het ene melasma is immers het andere niet.

De nabehandeling

Het resultaat van de behandeling is voor 80% afhankelijk van wat je thuis doet

WAT TE DOEN THUIS

Thuis de juiste producten gebruiken is belangrijk om het resultaat te behouden. Tijdig een onderhoudsbehandeling inplannen zorgt dat je een optimaal resultaat behoudt.

Je zal een aanpassing aan je gewoontes moeten doorvoeren.

Melasma is niet te genezen maar wel goed onder controle te houden. Dit vraagt slechts een kleine inspanning, namelijk consequent de juiste producten gebruiken en tijdig je huid laten behandelen, zodat we het melasma letterlijk kunnen onderdrukken.